Jakie są korzyści płynące ze związku zawodowego?

Jak zalozyc zwiazek zawodowy

Związki zawodowe to organizacje, które reprezentują interesy pracowników. Prowadzą one negocjacje z pracodawcami na temat płac, świadczeń i innych warunków pracy. Organizatorzy związków zawodowych starają się chronić pracowników przed niesprawiedliwym traktowaniem, takim jak dyskryminacja przy zatrudnianiu, niesprawiedliwe godziny pracy czy stawki wynagrodzenia, aby mieli bezpieczne miejsce, do którego mogą się udać, jeśli pracodawca nie traktuje ich dobrze w pracy.

Jakie są podstawowe uprawnienia członków związku zawodowego?

Przystąpienie do związku zawodowego ma wiele zalet związanych ze zwiększeniem ochrony Twoich praw, ale także masz prawo do:

• Prawo do głosowania w wyborach związkowych
  • prawo do uczestniczenia w procesie podejmowania decyzji przez związek zawodowy
  • ochrony przed ingerencją pracodawcy w działania organizacyjne i negocjacje zbiorowe.

Jakie dokumenty należy przygotować aby założyć związek zawodowy?

Dokumenty, które mogą być potrzebne do przygotowania, to lista członków i uchwała założycielska. Ostatnim dokumentem jest statut, który zostanie omówiony później.

Ponadto istnieją inne dokumenty, które należy przygotować, zanim będzie można oficjalnie ruszyć do przodu.

Lista wszystkich członków, którzy chcą (lub nie chcą) reprezentacji, wraz z ich danymi kontaktowymi. Ich pożądany przedstawiciel w negocjacjach zbiorowych, jeśli podpisują umowę jako część istniejącej organizacji. Nazwa i adres, na który ma przychodzić wszelka korespondencja, aby ludzie wiedzieli, jak i gdzie mają być adresowani po rozpoczęciu negocjacji.

Jakie kroki należy podjąć aby założyć związek zawodowy?

Musisz zadać sobie na początku parę ważnych pytań:

• Jakie jest Twoje miejsce pracy?
  • Kto stanowi jednostkę negocjacyjną?
  • Czy w tym miejscu pracy istnieje związek zawodowy?

Jeśli tak, czy chcesz się do niego przyłączyć lub założyć nowy lokalny oddział tego samego międzynarodowego/krajowego związku zawodowego?

Jeśli nie, ilu pracowników zatrudnia Twój zakład i jaki rodzaj pracy jest wykonywany w tym miejscu przez tych pracowników (możesz napisać do nas po pomoc).

Jakie są korzyści płynące ze związku zawodowego?

Związki zawodowe są liczne i różnorodne. Związek może być stowarzyszeniem pracowniczo-zarządczym lub może istnieć przede wszystkim po to, by wspierać interesy swoich członków w takich kwestiach, jak opieka zdrowotna i poziom wynagrodzeń.

Związki zawodowe mogą również zapewniać ochronę przed arbitralnymi działaniami pracodawców w zakresie godzin pracy, za które otrzymuje się wynagrodzenie (nadgodziny), stawek płac ustalanych jednostronnie przez pracodawców bez negocjacji z pracownikami.

Ostatnie artykuły