Międzynarodowe Centrum Badań nad Fenomenem Solidarności

( International Center for Study of the Phenomenon of Solidarność)

to powstała w 2018 roku jednostka naukowa Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie działająca we współpracy z Komisją Krajową NSZZ "Solidarność"
„Jeden drugiego brzemiona noście"
NOWOŚCI
POWOŁANO DO ŻYCIA MCBFS

MIĘDZYNARODOWE CENTRUM BADAŃ NAD FENOMENEM SOLIDARNOŚCI

POWOŁANO DO ŻYCIA MCBFS
19 czerwca 2018 w Zakopanem, zostało podpisane porozumienie między Uniwersytetem Papieskim Jana Pawła II w Krakowie a Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym "Solidarność" dotyczące współpracy w ramach powołanego przez obie instytucje Międzynarodowego Centrum Badań nad Fenomenem Solidarności. Umowę podpisali Wielki Kanclerz UPJPII abp Marek Jędraszewski i przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.

Dziekan Wydziału Filozoficznego UPJPII ks. dr hab. Jarosław Jagiełło wskazuje, że nowe centrum będzie akademickim wsparciem dla NSZZ Solidarność. – Znajdą w nas dobre, intelektualne oparcie, natomiast my w głosie Solidarności odnajdziemy silny impuls do pracy badawczej na rzecz potrzeb wielu ludzi, zwłaszcza pracy nad fenomenem pracy. To ona jest kluczem do zrozumienia wszelkich kwestii społecznych i tego, co się dzieje w naszym narodzie od 1980 roku – podkreśla.

Bogdan Biś zauważa, że centrum stanie się dla Solidarności także wsparciem duchowym: – Wielokrotnie Kościół w Polsce popierał nasze działania. Tak jest chociażby w naszej walce o wolne niedziele w handlu. Solidarność silnie związana jest z wartościami chrześcijańskimi, opierając swoje ideały na katolickiej nauce społecznej. Mocne wsparcie mamy od metropolity gdańskiego abp. Sławoja Leszka Głódzia, a także Krajowego Duszpasterza Ludzi Pracy metropolity wrocławskiego abp. Józefa Kupnego i oczywiście od metropolity krakowskiego abp. Marka Jędraszewskiego.

Krzysztof Woźniewski, ekspert Komisji Krajowej „S”, zaznacza w rozmowie z „TS”, że powstające centrum będzie zajmowało się badaniem fenomenu Solidarności zarówno jako związku zawodowego, jak i ruchu społecznego. Wynikiem pierwszego spotkania jest rozpoczęcie prac organizacyjnych nad powołaniem nowego ośrodka, który – jak wskazuje Woźniewski – w przyszłości może być także czymś w rodzaju think thanku. (Tysol.pl)

BADANIA

DZIEDZICTWO