Międzynarodowe Centrum Badań nad Fenomenem Solidarności

( International Center for Study of the Phenomenon of Solidarność )

to powstała w 2018 roku jednostka naukowa Wydziału Filozoficznego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie działająca we współpracy z Komisją Krajową NSZZ "Solidarność"

„Jeden drugiego brzemiona noście"
NOWOŚCI
DEKLARACJA Z GRANADY

GRANADA - 6TH ANNUAL INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL AND CONFERENCE

DEKLARACJA Z GRANADY
W poniedziałek 18 czerwca 2018 roku, na południu Hiszpanii, w Granadzie, rozpoczęła się kolejna Międzynarodowa Letnia Szkoła i Konferencja (International Summer School and Conference) “Beyond Secular Faith”. Na zaproszenie Arcybiskupa Granady, Javiera Martineza i Instytutu Filozofii “Edith Stein” w Granadzie, w tym roku Honorowym Współorganizatorem Szkoły Letniej jest Komisja Krajowa NSZZ “Solidarność”.

Z okazji inauguracji szóstej edycji tej prestiżowej Międzynarodowej Letniej Szkoły w imieniu Przewodniczącego NSZZ “Solidarność” Piotra Dudy, wystąpił zastępca Przewodniczącego Bogdan Biś. Sesji inauguracyjnej przewodniczył włoski filozof i polityk chrześcijański Rocco Butiglione. Tematem nad, którym tym razem pracują zaproszeni goście i uczestnicy spotkania jest “Ekonomia pragnienia”. Program składa się z dwóch części: Szkoły Letniej i Konferencji Akademickiej.

Zdając sobie sprawę, ze jest to szeroki, ale niezwykle ważny temat, uczestnicy letniej szkoły i konferencji będą omawiać szereg zagadnień dotyczących współczesnego kapitalizmu i wolnego rynku z perspektywy współczesnej myśli chrześcijańskiej: teologii, filozofii, etyki, ekonomii. Międzynarodowa Letnia Szkoła i Konferencja “Beyond Secular Faith” jest otwarta dla, doktorantów, doktorów i profesorów z całego świata.

Deklaracja z Granady (pl)

Declaración de Granada (es)

Declaration from Granada (en)

BADANIA